Lækker laksefilet
med ferskensauce

 Tilbage


(2 PERSONER):

INGREDIENSER:

2 laksefileter med skind à 150 g
400 g rå grønsager (f.eks. pastinak, rødkål, spidskål, orange peberfrugt)
4-6 små kartofler
rapsolie
Dijon-sennep med honning til pensling af fisken
calvados (æblebrændevin fra Normandiet, Frankrig) til marinering af fisken
1 tsk. tomatkoncentrat
1 tsk. Dijon-sennep med honning til saucen
8 spsk. koncentreret ferskensaft (lille flaske/karton kan købes i supermarkedet – omrystes evt. før brug)
1-2 rødløg
2-3 fed hvidløg
5-6 stk. champignons
krydderier
2 spsk. hvedemel
vand

TILBEREDNING:

Anbring fileterne på en tallerken og pensl dem på beg-ge sider med honningsennep, krydr derefter på begge sider med f.eks. paprika, mild chili, karry, fiskekrydderi etc. Hæld lidt calvados over laksen og bland det hele godt og grundigt. Dæk fisken over med folie/stanniol og sæt tallerkenen med indhold ind i køleskabet nogle timer, så fisken kan stå og trække.
Klargør grønsagerne (skyl, skræl, hak etc.), kom dem i en skål, drys krydderurter (f.eks. timian, basilikum, purløg) og middelhavssalt over.
Sæt skålen (med folie/stanniol over) ind i køleskabet.
Hak rødløg og hvidløg.
Skræl eller skrab kartoflerne og forkog dem evt.

Tænd ovnen og indstil temperaturen på ca. 160˚ (varmluftovn ca. 150˚). Tag laksen ud af køleskabet og steg den i lidt rapsolie på en pande på begge sider - ca. 1 min. på hver side – læg derefter fisken i et smurt ildfast fad. Sæt fadet ind i ovnen og steg i 15 min. Skindet fjernes fra fileterne (brug f.eks. spidsen af en kartoffelskræller). Kom krydderurter (f.eks. de samme, der blev anvendt til grønsagerne) og middelhavssalt over fisken, inden den til sidst grilles ca. 1 min. ved 250-300˚, så overfladen bliver indbydende og lækker.

Mens fisken tilberedes i ovnen, skæres de 5-6 cham-pignons i skiver og steges på panden i den tilovers-blevne rapsolie sammen med løg, honningsennep og tomatkoncentrat. Tilsæt krydderier (f.eks. de samme, som blev anvendt til fisken – men i begrænset mæng-de, så ferskensmagen ikke kvæles!), 2 spsk. hvede-mel, derpå vand. Ca. 5 min. inden saucen er ved at være færdig, tilføjes ferskensaften. Kom til sidst kryd-derurter i og smag til med middelhavssalt.
Kog sideløbende kartoflerne færdig.
Server retten.

KOMMENTARER:
Over hele verden er laks en højt værdsat spisefisk med dens faste, lyserøde og velsmagende kød. Det er en fed fisk, der er rig på de sunde flerumættede fedtsyrer, n-3 fedtsyrer, som også kaldes omega-3 fedtsyrer. N-3 fedtsyrer er livsnødvendige for os mennesker og skal derfor være til stede i små mængder i vores kost. Laksen er særligt rig på jod og selen, og den har et højt indhold af D- og B12-vitamin.

Laks opdrættes i stor stil på Færøerne, i Norge, Skotland, og Chile, hvilket har medført, at markedet er blevet oversvømmet med denne fisk – med lave priser til følge. Langt hovedparten af de laks, der sælges i Danmark i dag, er således opdrættede laks. Laksen kan købes hele året overalt, og prisen er normalt yderst rimelig.

Penslingen med honningsennep og marineringen med calvados tager lidt af den fede smag og giver fisken en fast, men saftig konsistens. Saucen med den gyldenorange ferskensauce er en elegant medspiller til laksens flotte lyserøde farve.

I øvrigt henvises til opskrifterne

”Indbydende laksefilet med citronsauce”

”Laksefilet de luxe med blomkålssauce” og

"Bittermarineret laksefilet med enebærsauce"

Prøv også opskriften

"Grillet laks på spyd"

Til toppen