Indbydende laksefilet
med citronsauce

 Tilbage

(2 PERSONER):

INGREDIENSER:

2 laksefileter med skind à 150 g
400 g rå grønsager (f.eks. spidskål, gul peberfrugt, blomkål, broccoli)
4-6 små kartofler
rapsolie
1 tsk. tomatkoncentrat
Dijon-sennep med honning til pensling af fisken
1 tsk. Dijon-sennep med honning til saucen
1 tsk. honning
1½ spsk. koncentreret citronsaft (flaske med 2-2½ dl kan købes overalt)
1-2 rødløg
2-3 fed hvidløg
5-6 stk. champignons
krydderier
2 spsk. hvedemel
vand

TILBEREDNING:

Anbring laksen på en tallerken og pensl den på begge sider med honningsennep, krydr derefter på begge sider med f.eks. paprika, citronpeber, karry, fiskekryd-deri etc. Dæk fisken over med folie/stanniol og sæt tallerkenen med indhold ind i køleskabet nogle timer, så fisken kan stå og trække.
Klargør grønsagerne (skyl, skræl, hak etc.), kom dem i en skål, drys krydderurter (f.eks. estragon, basilikum, dild) og middelhavssalt over.
Sæt skålen (med folie/stanniol over) ind i køleskabet.
Hak rødløg og hvidløg.
Skræl eller skrab kartoflerne og forkog dem evt.

Tænd ovnen og indstil temperaturen på ca. 160˚ (varmluftovn ca. 150˚). Tag fisken ud af køleskabet og steg den i lidt rapsolie på en pande på begge sider - ca. 1 min. på hver side – læg derefter laksen i et smurt ildfast fad. Sæt fadet ind i ovnen og steg i 15 min. Skindet fjernes fra fileterne (brug f.eks. spidsen af en kartoffelskræller). Kom krydderurter (f.eks. de samme, der blev anvendt til grønsagerne, og evt. revet peberrod) og middelhavssalt over fisken, inden den til sidst grilles ca. 1 min. ved 250-300˚, så overfladen bliver indbydende.

Mens fisken tilberedes i ovnen, skæres de 5-6 champignons i skiver og steges på panden i den tiloversblevne rapsolie sammen med løg, honningsennep, honning og tomatkoncentrat. Tilsæt krydderier (f.eks. de samme, som blev anvendt til fisken), 2 spsk. hvedemel, derpå vand. Lige inden saucen er ved at være færdig, tilsættes citronsaften. Kom til sidst krydderurter i og smag til med middelhavssalt.
Kog sideløbende kartoflerne færdig.
Server retten.

KOMMENTARER:
Laks hører til blandt de fede fiskearter, og citronsaucen er et godt modspil til fisken. Laks er en populær spisefisk, der kan fås hele året og normalt til en rimelig pris.

Af drikkevarer til fisken kan anbefales en tør afkølet hvidvin (f.eks. Tokay Pinot Gris fra Alsace) eller rosévin (f.eks. Pinot Noir fra Alsace). En let afkølet rødvin (f.eks. Moulin–à-Vent fra Beaujolais) kan også bruges.

I øvrigt henvises til opskrifterne

"Laksefilet de luxe med blomkålssauce"

"Lækker laksefilet med ferskensauce" og

"Bittermarineret laksefilet med enebærsauce"

Prøv også opskriften

"Grillet laks på spyd"

 

Til toppen