Saftig sildehaj
marineret i vin

 Tilbage

(2 PERSONER):

INGREDIENSER:

2 sildehajsteaks à 150 g
400 g rå grønsager (f.eks. jordskokker, gul peberfrugt, spinat, rødkål)
4-6 små kartofler
rapsolie
1 tsk. tomatkoncentrat
tør hvid vermouth (evt. tør hvidvin eller rødvin) til fisken
1 dl tør vermouth (evt. tør hvidvin eller rødvin) til saucen
1-2 rødløg
2-3 fed hvidløg
5-6 stk. champignons
krydderier
2 spsk. hvedemel
vand

TILBEREDNING:

Anbring de 2 steaks på en tallerken og krydr på begge sider med f.eks. citronpeber, karry, paprika, fiske-krydderi etc. Hæld lidt vermouth over fisken og ælt det hele godt og grundigt. Dæk fisken over med folie/ stanniol og sæt tallerkenen med indhold ind i køle-skabet nogle timer.
Klargør grønsagerne (skyl, skræl, hak etc.), kom dem i en skål, drys krydderurter (f.eks. merian, basilikum, timian) og middelhavssalt over.
Sæt skålen (med folie/stanniol over) ind i køleskabet.
Hak rødløg og hvidløg.
Skræl eller skrab kartoflerne og forkog dem evt.

Tænd ovnen og indstil temperaturen på ca. 160° (varm-luftovn ca. 150°). Tag fisken ud af køleskabet og steg den i lidt rapsolie på en pande på begge sider 1-2 gange, i alt 1-2 min. (alt efter tykkelse), og anbring derpå fisken i et smurt ildfast fad. Sæt fadet ind i ovnen og steg i 15 min. Kom krydderurter (f.eks. de samme, som blev anvendt til grønsagerne) og middelhavssalt over de 2 steaks, inden de til sidst grilles ca. 1 min. ved 250-300°. Pak fisken ind i aluminiumsfolie og lad den hvile i slukket ovn, men med ovnlågen på klem, i 5-10 min.

Mens fisken tilberedes i ovnen, skæres de 5-6 cham- pignons i skiver og steges på panden i den resterende olie sammen med løg og tomatkoncentrat. Tilsæt krydderier (f.eks. de samme, som blev anvendt til fisken), 2 spsk. hvedemel, derpå vand. Lige inden saucen er ved at være færdig, tilsættes vermouth. Kom til sidst krydderurter i og smag til med middelhavssalt.
Kog sideløbende kartoflerne færdig.
Server retten.

KOMMENTARER:
Sildehaj er en pragtfuld, men ikke helt billig spisefisk. Steaks af f.eks. rævehaj, sandhaj, gråhaj og blåhaj kan tilberedes på samme måde som sildehaj.

Server ovenstående ret til tør afkølet hvidvin (f.eks. en Chardonnay fra Bourgogne), eller rosévin (f.eks. Santa Rita fra Chile eller Tavel fra Côtes du Rhône). En let afkølet rødvin (f.eks. en Pinot Noir fra Bourgogne) kan også anbefales.

I øvrigt henvises til opskrifterne

"Chic sildehajsteak med marc-sauce" og

”Whisky-marineret gråhajsteak med kørvelsauce”


Usynlig tæller side 31

Til toppen