Multefilet "à la Louis"
med urtesennepssauce

 Tilbage


(2 PERSONER):

INGREDIENSER:

ca. 300 g multefilet med skind
400 g rå grønsager (f.eks. rødkål, rød peberfrugt, rosenkål, spinat)
rapsolie
4-6 små kartofler
calvados (æblebrændevin fra Normandiet, Frankrig) til marinering af fisken
1 tsk. tomatkoncentrat
2 tsk. Dijon urtesennep
1-2 rødløg
2-3 fed hvidløg
5-6 stk. champignons
krydderier
2 spsk. hvedemel
vand

TILBEREDNING:

Anbring multefileten på en tallerken og krydr på begge sider med f.eks. fiskekrydderi, karry, citronpeber, mild chili etc. Hæld lidt calvados over fisken og ælt det hele godt og grundigt. Kom stanniol/folie over fisken og sæt tallerkenen med indhold ind i køleskabet nogle timer. Klargør grønsagerne (skyl, skræl, hak etc.), kom dem i en skål, drys krydderurter (f.eks. basilikum, dild, kommen) og middelhavssalt over. Sæt skålen (med folie/stanniol over) ind i køleskabet.
Hak rødløg og hvidløg.
Skræl eller skrab kartoflerne og forkog dem evt.

Tænd ovnen og indstil temperaturen på ca. 160˚ (varmluftovn ca. 150˚). Tag multen ud af køleskabet og steg den ca. 1 min. på begge sider på en pande i lidt rapsolie og anbring derefter fisken med skindsiden opad i et smurt ildfast fad. Sæt fadet ind i ovnen og steg i 15 min. Skindet fjernes fra multen (brug f.eks. spidsen af en kartoffelskræller). Kom krydderurter (f.eks. de samme, der blev benyttet til grønsagerne) og middelhavssalt over multen og grill til sidst ca. 1 min. ved 250-300˚, så fisken bliver indbydende og lækker.

Mens multen tilberedes i ovnen, skæres de 5-6 champignons i skiver og steges på panden i den resterende olie sammen med løg, tomatkoncentrat og Dijon urtesennep. Tilsæt krydderier (f.eks. de samme, der blev anvendt til fisken), 2 spsk. hvedemel, derpå vand. Kom til sidst krydderurter i og smag til med middelhavssalt.
Kog sideløbende kartoflerne færdig.
Server retten.

KOMMENTARER:
Multen kan af og til købes hos velassorterede fiske-handlere. Det er en fremragende, men ikke helt billig fisk, hvis kød er dejlig saftigt. Jeg har valgt at marinere fisken i calvados, der gør fisken ekstra lækker. Med denne drik vil jeg samtidig tilegne opskriften min normanniske ven, Louis Frigout, der desværre døde i 2011: derfor udtrykket ”à la Louis”. Han fremstillede selv calvados af en meget fin kvalitet på basis af prisbelønnet æblecider.

I øvrigt henvises til opskriften

”Vinmarineret multefilet med vinsauce”

Til toppen