Pikant pighaj, marineret i citronsaft, med kaperssauce

 Tilbage

(2 PERSONER):

INGREDIENSER:

ca. 300 g flået pighaj
400 g rå grønsager (f.eks. rødkål, orange peberfrugt, hvidkål, savojkål)
4-6 små kartofler
rapsolie
1 tsk. tomatkoncentrat
1 tsk. Dijon-sennep med honning
2 spsk. kapers
koncentreret citronsaft til marinering af fisken (flaske med 2-2½ dl kan købes overalt)
1 tsk. koncentreret citronsaft til saucen
1-2 rødløg
2-3 fed hvidløg
5-6 stk. champignons
krydderier
hvedemel
vand

TILBEREDNING:

Læg pighajen på en tallerken og krydr den på alle sider med f.eks. paprika, karry, citronpeber, fiskekrydderi etc. Hæld citronsaft over fisken og bland det hele godt og grundigt. Dæk fisken over med folie/stanniol og sæt tallerkenen med indhold ind i køleskabet nogle timer, så det hele kan stå og trække.

Klargør grønsagerne (skyl, skræl, hak etc.), kom dem i en skål, drys krydderurter (f.eks. timian, merian, estra-gon) og middelhavssalt over.
Sæt skålen (med folie/stanniol over) ind i køleskabet.
Hak rødløg og hvidløg.
Skræl eller skrab kartoflerne og forkog dem evt.

Tænd ovnen og indstil temperaturen på ca. 160˚ (varmluftovn ca. 150˚). Tag fisken ud af køleskabet og vend den i hvedemel. Steg pighajen på en pande på alle sider i rigeligt med rapsolie, så fisken kan tage ved (samlet stegetid ca. 2 min.). Anbring derpå pig-hajen på et smurt ildfast fad. Sæt fadet ind i ovnen og steg i ca. 15 min. Kom krydderurter (f.eks. de samme, der blev anvendt til grønsagerne) og middelhavssalt over fisken på alle sider, inden den til sidst grilles ca. 1 min. ved 250-300˚, så overfladen bliver lidt sprød.

Mens pighajen tilberedes i ovnen, hældes overflødig rapsolie fra panden (hvis der anvendes en teflonbelagt pande, kan den evt. yderligere tørres med køkken-rulle). De 5-6 champignons skæres i skiver og steges på panden sammen med løg, tomatkoncentrat og honningsennep. Tilsæt krydderier (f.eks. de samme, der blev benyttet til fisken), 2 spsk. hvedemel, derpå vand. Lige inden saucen er ved at være færdig, tilsæt-tes kapers og citronsaft. Kom til sidst krydderurter i og smag til med middelhavssalt.
Kog sideløbende kartoflerne færdig.
Ved servering af retten deles fisken på midten, hvor der sidder et gennemgående stykke brusk, som let kan fjernes med en kniv.

KOMMENTARER:
Pighaj er en populær spisefisk, der ret jævnligt kan købes hos fiskehandleren til en fornuftig pris. Kødet er ret fast, men alligevel lidt blødt. Ovenstående opskrift kan også benyttes til hajtyper med samme struktur som pighaj, f.eks. glathaj, gråhaj, småplettet rødhaj og småplettet tigerhaj.

Til fisken kan serveres en tør afkølet hvidvin (f.eks. en Chardonnay fra Bourgogne) eller rosévin (f.eks. Côtes de Provence). En let afkølet rødvin (f.eks. Beaujolais) kan også anbefales.

Hvis man foretrækker pighajfilet, henvises til opskrif-ten:

"Pompøs pighajfilet med portvinssauce"

Usynlig tæller side 43

Til toppen